Κάστρο Αγίου Γεωργίου
Κάστρο Αγίου Γεωργίου
Το κάστρο του Αγίου Γεωργίο υ (Γενί Καλέ), στο νοτιότερο άκρο τις παλιάς πόλης της Πρέβεζας, στην περιοχή που ονομαζόταν Κοκκινόχωμα. Χτίσθηκε από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο που που περιστοίχισε, περιμετρικά, με τάφρο την πόλη (ντάπια). Αποτελείται από ένα επικλινές περιφερειακό τείχος που περιβάλλει εσωτερικό προαύλιο. Το περίμετρικό τείχος ενισχύθηκε στην συνέχεια με προμαχώνες στην βόρεια αλλά και στην νότια πλευρά που είναι και η είσοδος του Αμβρακικού κόλπου.
Υποστηρίζεται ότι υπήρχε στην είσοδο εντοιχισμένη πλάκα με τη χρονολογία κατασκευής του καθώς και ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος μεταβλήθηκε από τους Τούρκους σε πυριτιδαποθήκη.
Σύμφωνα με την περιγραφή του Τρ. Ευαγγελίδη (Νέα Ελλάς, Αθήνα 1913) έχει επίμηκες σχήμα μήκους 200μ. και πλάτους 75μ. με δύο προμαχώνες στα άκρα της βόρειας πλευράς. Αναφέρει επίσης ότι συνδέεται με το κάστρο του Αγίου Αντρέα με τείχος (προφανώς εννοεί την τάφρο) και προασπίζει, μαζί με τους προμαχώνες (Βρυσούλα και Παλιοσάραγα) και το άλλο κάστρο, την είσοδο του Αμβρακικού κόλπου και του λιμανιού της Πρέβεζας. Το σχήμα που επελέγη είναι εκείνο της περίκλειστης εσωτερικής αυλής και του περιμετρικού τείχους εφοδιασμένο με προμαχώνες σε κάθε αλλαγή πορείας της χάραξης. Στη βόρεια πλευρά του οχυρού, όπου και η πύλη εισόδου, διακρίνονται δύο πολυγωνικοί προμαχώνες με κεκλιμένες εξωτερικές επιφάνειες. Το υπόλοιπο οχυρό καταλήγει σε άλλο ογκώδη ακανόνιστο προμαχώνα προς νότο κοντά στη θάλασσα.
Κατάλληλα διαμορφωμένα, με πολλαπλές γωνίες, παρουσιάζονται τα τείχη, γεγονός που απορρέει από τη μορφολογία του εδάφους. Ολόκληρο το εσωτερικό των τειχών και των προμαχώνων αποτελείται από καμάρες, Σε αυτό το φρούριο υπήρχαν οι αποθήκες πολεμοφοδίων.
Ακόμη, λόγω του ενετικού ελαιώνα που εκτείνεται στα δυτικά του και λόγω του κάστρου του Παντοκράτορα, δεν βάλλεται από τα εχθρικά πλοία που πλέουν στο Ιόνιο πέλαγος αφού δεν είναι ορατό.
Και αυτό το κάστρο, μετά την απελευθέρωση της Πρέβεζας χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εγκατάστασης στρατιωτικών μονάδων. Σήμερα είναι αδύνατη η είσοδος στο εσωτερικό του, το οποίο είναι εγκαταλειμμένο.