Φρούριο της Μπούκας

Φρούριο της Μπούκας

Χτίστηκε από τους Οθωμανούς, στη δυτική πλευρά των στενών της εισόδου του Αμβρακικού κόλπου (μπούκα = είσοδος) γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1478. Άλλη ονομασία είναι Castello della Preveza.

Bελτιώθηκε οχυρωματικά από τους Ενετούς το 1684, με αρχιστράτηγο τον Φραγκίσκο Μοροζίνι. Ο Μοροζίνι έκανε πολλές προσθήκες ώστε ένα φρούριο του 15ου-16ου αιώνα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του προηγμένου πλέον πυροβολικού του τέλους του 17ου αιώνα. Αποτελούσε τετράγωνο οχυρό με 4 ή 2 πολυγωνικούς πύργους στις γωνίες του.

Το φρούριο ανατινάχτηκε από τους Ενετούς τον Αύγουστο του 1701, όταν με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699) υποχρεώθηκαν να παραδώσουν την πόλη στους Οθωμανούς. Στη θέση του χτίστηκε την εποχή της κυριαρχίας του Αλή Πασά το θερινό του ανάκτορο (saray), το οποίο κάηκε μαζί με ό,τι είχε απομείνει από το παλιό κάστρο από το γιο του, το 1820. Σήμερα η περιοχή αυτή της Πρέβεζας ονομάζεται «Παλιοσάραγα» και προέρχεται από το παλιό Σαράι του Αλή Πασά. Στην περιοχή σώζονται τα ιαματικά λουτρά του παλιού Σαραγιού. Έχουν αναβαθμιστεί από το δήμο Πρέβεζας και λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες.